HARELBEKE - Met Maes Inox groeide keukenbouwer Herman Maes uit tot een topontwerper en bouwer van keukens voor de sterrenrestaurants en -chefs. 1.426 keukens in 11 verschillende landen verlieten in die periode zijn ateliers. Op het hoogtepunt stelde hij meer dan 40 mensen te werk. “De laatste jaren hield ik me bezig met andere zaken, maar het is blijven borrelen in mijn hoofd. Daarom start ik met een nieuw hoofdstuk, met nieuwe mensen en innovatieve ideeën.”
In 2020 verkocht Herman Maes zijn bedrijf Maes Inox met de belofte dat hij zich drie jaar niet zou bezighouden met het bouwen van keukens. De Harelbekenaar kon sinds het eind van de jaren negentig een groeiend aantal topchefs onder zijn klant rekenen. Peter Goossens, Tim Boury, Viki Geunes, de Boxi’s, Sergio Herman, maar vooral het beste restaurant van de wereld, Noma in Kopenhagen. Hij ontwierp en bouwde keukens speciaal op maat van René Redezpi en zijn collega’s.
“Het was een heel hectische periode, na de fusie van Maes Inox met een andere keukenbouwer in de regio, heb ik een andere weg gekozen.”
Creatief en innovatief
Maes bleef wel actief en creatief bezig. “Ik maakte sculpturen in hout, natuursteen en uiteraard ook inox, produceerde hier aan de Spoorweglaan kleine kwalitatieve woonunits met ons merk Casa Moa en ik had ook een aandeel in een fabriek waar inox-componenten werden geproduceerd”, zegt Maes terwijl hij een rondleiding geeft in zijn atelier en verschillende vruchten van zijn werk presenteert.
“Maar ik hou vooral van het creatieve en innovatieve proces. Van zodra een idee rijp is om aan de lopende band te worden geproduceerd, is voor mij het plezier er een beetje van af.”
Sinds hij de handen opnieuw vrij heeft om te doen wat hij het liefste doet, stampte hij ‘Herman Maes Kitchen Expert’ uit de grond. Onder het team dat hij rond zich verzameld heeft, vinden we onder meer Paul Gelders, de man die mee aan de wieg stond van de GaultMillau en zijn dochter Stephanie Maes.
“Maar we kunnen nog mensen gebruiken, zoals productontwikkelaars, 3D-tekenaars en lassers, zeker als we binnen vijf maanden met de productie willen beginnen. Het atelier in de Heirweg nadert zijn voltooiing, nu zijn er al mensen bezig met de naverkoop van onze producten.”
Herman Maes bleef de voorbije jaren de vinger aan de pols houden van het keukenwereldje. “Tien jaar geleden zagen we de overstap van gas en mazout naar inductie, gesloten keukens die meer open werden gemaakt zodat je in de gelagzaal kon meegenieten van de activiteiten.”
Nieuwe evolutie
“Maar ik merk dat er nu een nieuwe evolutie bezig is”, stelt hij vast. “Digitalisering en connectiviteit worden belangrijk in de keuken, maar ook ergonomische ontwerpen en het optimaliseren van de workflow achter het fornuis, er is een andere manier van koken die zijn intrede doet. Met mijn jong team aangevuld met de ervaring van ervaren specialisten uit de branche, voel ik me klaar om een nieuw hoofdstuk te schrijven.”